Iedereen weet dat op vakantie gaan duurder is dan thuisblijven. Die 8% vakantiegeld is al uitgegeven voordat je bent vertrokken! Een van de goedkoopste maar tevens gevreesde manieren van vakantie vieren is huizenruil. Ikzelf ga deze zomer nog naar een prachtig huis in de Spaanse bergen, een half uurtje van zee, terwijl de ruilers genieten van ons rijtjeshuis in Breda. Ik zeg: goede ruil! Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n ruil en waar moet je op letten als het gaat om je kostbare spullen?

Hoe werkt huizenruil?

Simpel en doeltreffend. Dankzij internet is het allemaal zó makkelijk geworden. Er bestaan verschillende websites waar je je kunt aanmelden voor huizenruil. Bekende websites zijn huizenruil.com en holidaylink.com Hier kun je jouw wensen aangeven: en op zoek gaan naar een goede match.

huizenruil

Compleet ingericht vakantiehuis

Een groot voordeel van huizenruil is dat je terecht komt in de luxe van een volledig ingerichte woning. Wie ruilt met een gezin van ongeveer gelijke samenstelling, merkt meteen hoe ontspannen dit is. De speelgoedkist van het andere gezin wordt meteen aan inspectie onderworpen. Genoeg te ontdekken. Zonder een cent uit te geven!

Middenin het echte leven

Tenzij je naar massatoerisme en mega-zwembaden verlangt, is het heerlijk om in een ‘normale’ omgeving te vertoeven. Tussen de bewoners proef je het ‘echte’ leven en krijg je op een andere manier contact. Een perfecte manier om een andere taal snel onder de knie te krijgen en typische gewoontes te ontdekken.

Wat doe je met fietsen, auto en kostbaarheden?

Op de website waar je jouw huis aanbiedt, kun je van alles aangeven. Of er gerookt mag worden in jouw huis, of er huisdieren verzorgd moeten worden en van welke spullen er wel of niet gebruik gemaakt mag worden. Ga je gebruik maken van elkaars fietsen en laat je de autosleutels thuis? Meestal gaat er aan de ruil een uitgebreid mailcontact vooraf waarin je elkaar al aardig leert kennen.

Op basis van vertrouwen?

Als woningruil zoveel voordelen heeft, waarom gebeurt het dan niet op grote schaal? Ik kan maar één antwoord verzinnen: omdat mensen het eng vinden een onbekende te vertrouwen in hun huis. Ze kunnen tenslotte op hun gemakje je hele huis overhoop halen! (Jij dat van hun trouwens ook!)
Als je geen vertrouwen kunt hebben, moet je er niet aan beginnen. Waarschijnlijk kun jij je dan niet erg ontspannen op je vakantieadres als je de hele tijd bezig bent met ‘die vreemden’ in jouw huis.

Een collectieve verzekering afsluiten bij huizenruil?

Je hebt een perfecte ruil gevonden en je gaat ervoor. Dan wordt het tijd om duidelijke afspraken te maken die je per mail vastlegt. Hierin omschrijf duidelijk welke zaken bij de ruil betrokken zijn en welke niet. Als jij je er prettiger bij voelt, kun je kostbare spullen in een afgesloten kast bewaren of elders onderbrengen. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus er kan wel eens iets misgaan. Spreek daarom af dat beide partijen een goede woonverzekering en reisverzekering moeten hebben en eventueel een aansprakelijkheidsverzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven aan huizenruilers dezelfde dekking als gewone gasten in jouw huis. Sommige huizenruilsites bieden een collectieve verzekering aan. Is dit niet het geval? Dan kun je voor de zekerheid bij je eigen verzekering nagaan hoe zij hiermee omgaan.

Huizenruil: ook je auto ruilen?

Ook het ruilen van de auto is voor de verzekering geen probleem. De autoverzekering biedt normale dekking voor het (met toestemming) uitlenen van je auto. Dat betekent echter ook dat wanneer er een aanrijding zou plaatsvinden, dit gevolgen heeft voor jouw no-claimkorting. Dat kan een onaangenaam souvenirtje zijn..

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
Huizenruil tijdens vakantie: waar moet je op letten?, 2.7 out of 5 based on 3 ratings

Lees ook