Voor veel Nederlanders staat de vakantie alweer bijna voor de deur. Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Moet je dan een aparte verzekering afsluiten? Het antwoord is nee als het gaat om het vergoeden van eventuele schade aan de tegenpartij. Het antwoord zou wel eens ja kunnen zijn als het gaat om de dekking van allerlei extra kosten. Autoverzekering buitenland: waar moet je op letten en wat kun je het beste doen?

Check de groene kaart voor autoverzekering buitenland

Op de groene kaart die je elk jaar samen met de nieuwe polis krijgt, kun je zien in welke landen je auto is verzekerd. Dat is geheel Europa, plus de landen in Afrika en Azië die grenzen aan de Middellandse Zee, tot aan Iran toe. Er is één uitzondering: Kosovo. De reden: verzekeringsmaatschappijen dekken alleen schade in staten die erkend zijn door de Verenigde Naties. En dat is bij Kosovo niet het geval. Wie toch naar dat ‘land’ wil reizen, moet aan de grens een aparte verzekering afsluiten.

Autoverzekering buitenland: wat is verzekerd?

In de ‘groenekaartlanden’ wordt de schade vergoed volgens de verzekering die je in Nederland hebt afgesloten. Dus ben je alleen (verplicht) WA verzekerd? Dan wordt in het buitenland alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Maar bij een cascodekking dus ook de schade aan je eigen auto.

autoverzekering buitenland

Dekking extra kosten

Hoe zit het met extra overnachtingen als de reparatie van je auto langer duurt? Of met vervangend transport? Bij de ene verzekering is dit ook voor het buitenland gedekt. Bijvoorbeeld bij ASR. Aegon vergoedt daarentegen wel repatriëring van de inzittenden en van de auto als die niet binnen vier dagen ter plekke kan worden gerepareerd, maar geen overnachtingskosten. Hetzelfde geldt voor Allianz. REAAL dekt wegsleepkosten en repatriëring na een aanrijding en een nacht hotelkosten met een maximum van dertig euro per verzekerde.

Buitelandmodule bij autoverzekering buitenland

Diverse verzekeringsmaatschappijen bieden een buitenlandmodule aan. Daarmee kan je je, tegen extra betaling, voor allerlei zaken verzekeren die niet standaard zijn gedekt. Allianz bijvoorbeeld vergoedt standaard wel de kosten van repatriëring van zowel de inzittenden als de auto, maar hulp bij pech door een mechanisch defect niet. Dat zit in de buitenlandmodule. Voor de vergoeding van de overige kosten vanwege een aanrijding in het buitenland, biedt REAAL een speciale buitenlandmodule aan. Hiervoor kan je je aanvullend verzekeren. Kijk dus even goed in je polis voordat je vertrekt.

Rusland is een uitzondering bij autoverzekering buitenland

Er is nog een uitzondering. Sinds 2009 is ook Rusland een ‘groenekaartland’. Maar verzekeringsmaatschappijen zijn desondanks niet verplicht om schade in dat land te vergoeden. Dus wil je met de auto naar Moskou? Controleer dan of jouw verzekering daar schade dekt. Dan blijken Polis Direct, REAAL en ASR schade in Rusland wel te vergoeden, maar Aegon bijvoorbeeld niet. Ook Allianz dekt schade in Rusland niet. Volgens een woordvoerder wil men zo ‘met name de risico’s met vrachtauto’s inzichtelijk houden’. Allianz krijgt overigens nooit vragen van particulieren die naar Rusland willen rijden. Mocht jij dat de komende vakantie toch willen: wellicht dat je je dan hiervoor apart moet verzekeren.

Tip autoverzekering buitenland: neem altijd je groene kaart mee

Hoewel het binnen de Europese Unie niet verplicht is om je groene kaart bij je te hebben, is het toch slim om de kaart mee te nemen als je naar het buitenland gaat. De groene kaart dient namelijk als internationaal verzekeringsbewijs. Mocht er iets gebeuren, dan kan er door de lokale politie in ieder geval niet gezegd worden dat je niet verzekerd bent. Ook kun je op de kaart alle nuttige telefoonnummers vinden en een samenvatting van de belangrijkste verzekeringsgegevens.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lees ook