Op 1 januari ging er een siddering door Breda: de vrachtwagen van de Postcode Loterij was gesignaleerd! In no time verschenen foto’s van deze indrukwekkende, met discoverlichting opgetuigde truck op Facebook (zie onderstaand filmpje). Je kon er niet omheen: € 48 miljoen was er te verdelen en wel bij ons in de buurt! Sindsdien is Breda enkele (bejaarde) miljonairs rijker en ík zit daar dus niet tussen; wel een lot, niet de juiste postcode. Een vriendin van me die wel in het juiste postcodegebied woont, had helaas geen lot. Ze is inmiddels hersteld van deze teleurstelling.

Wegdromen
Het geeft je natuurlijk wel te denken! Zeg eens eerlijk, heb jij er nooit stiekem van gedroomd? De loterij winnen en… nooit meer hoeven werken. Een wereldreis maken. Je droomhuis kopen. In een Ferrari rondrijden.

Maar wat kun je nou écht met een miljoen? En hoe heb je er het langst plezier van? Hier alvast wat tips, gewoon voor het geval dát…

Eerst: de belastingdienst

Het zal je niet verbazen dat de belastingdienst bij je langskomt om hun deel op te eisen. Het goede nieuws is dat de eerste 454 euro is vrijgesteld van kansspelbelasting. Is het prijzengeld hoger? Dan moet je over het totale bedrag 29% afdragen. Bij een miljoen is dat dus 290.000 euro! Dan houd je nog altijd een slordige 700.000 euro over.

Echter, ze zijn nog niet klaar met je; jaarlijks volgt er ook nog een rendementsheffing van 1,2% (dit geldt voor bedragen vanaf 21.139 euro). Dat is best veel, zeker als je bedenkt dat de hoogste vrij opneembare spaarrente nu 3,2% is. Je netto rendement is dan nog maar 2% per jaar.

Stoppen met werken

Je wil stoppen met werken? Bedenk dat die 700.000 euro vast en zeker in 20 jaar helemaal op is, als je van een modaal inkomen uitgaat. En dan moet je geen gekke dingen doen.

Minder gaan werken dan? Die 7 ton levert bij een netto rente van 2% zo’n 14.000 euro per jaar op. Dat is net geen 1.200 per maand.

Een aantal jaren eerder met pensioen gaan is natuurlijk wel goed haalbaar. Zuinig zijn op je kapitaal en kiezen voor een passende belegging of spaarvorm.

Eigen zaak

Altijd al eigen baas willen zijn? Dan is dit misschien een mooie gelegenheid om die gok te wagen en je eigen bedrijf te starten, zonder lening van de bank. Hoe lang je kunt blijven genieten van je geld, hangt af van de investering die je moet doen en het succes van je onderneming. Verspeel je hiermee al je geld, dan ben je in ieder geval een ervaring rijker!

Weldoener

Als je niet op dat miljoen zit te wachten, kun je het ook weggeven aan iemand die het wel goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld schenken aan goede doelen. Of je richt een foundation op met je eigen naam!

Aflossen en doorleven
Je kunt natuurlijk ook ein-de-lijk al je schulden aflossen, eens lekker op vakantie gaan en gewoon verder leven zoals je deed. Maar dan zonder financiële zorgen. Je blijft natuurlijk wél lid van de Postcodeloterij!

Sparen en beleggen

Met het resterende bedrag kun je dan iets verstandigs doen. Sparen of beleggen. Als je gaat sparen, vind je hier de beste spaarrente. Ik kan me voorstellen dat je wilt sparen met een bepaald doel. Dat huisje in een warm land bijvoorbeeld. Dan kun je hier je spaardoel berekenen en zie je meteen hoelang je moet sparen. Of misschien is het slimmer om een buitenlandhypotheek te nemen, het huisje te verhuren en met de opbrengst de hypotheek af te lossen?

Maar waarschijnlijk hoef jij je helemaal niet druk te maken over de mogelijkheden van een miljoen. De bovengenoemde tools kun je gelukkig ook heel goed gebruiken als je een modaal inkomen hebt!

Ik ga gelijk kijken hoelang ik moet sparen voor een miljoen…

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lees ook