Deze maand krijgen ongeveer zes miljoen Nederlanders hun vakantiegeld gestort. Waar vorig jaar de banken nog over elkaar heen buitelden om spaargeld aan te trekken met spaaracties, lijkt het dit jaar rustiger. Wat bieden de banken dit jaar wel aan en is het überhaupt zinvol om je vakantiegeld te sparen?

Vakantiegeld: een smak geld
Als je je vakantiegeld, acht procent van het bruto jaarloon, in mei op je rekening gestort krijgt is dat een smak geld. Wie pas in september op vakantie gaat kan het vakantiegeld dan ook drie maanden op een spaarrekening laten staan. Zodoende ontvang je een leuke rente bovenop je geld. Op je normale betaalrekening krijg je die rente niet en daarbij loop je ook nog eens het risico dat je vakantiegeld opgaat aan je dagelijkse uitgaven.

Waaraan besteden we ons vakantiegeld?
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de veel Nederlanders die in mei vakantiegeld ontvangen, dit ook daadwerkelijk uitgeven aan vakantie. De helft geeft het uit aan vakantie, bijna een kwart spaart en vijftien procent gebruikt het vakantiegeld om een schuld of lening af te lossen.

vakantiegeld sparen

Vakantiegeld: sparen, lening aflossen of uitgeven?
Veel mensen geven hun vakantiegeld dus uit aan vakantie, maar een hoop anderen besteden het anders. Het is sowieso handig om vooraf te bedenken wat je wilt doen met je vakantiegeld. In het artikel ‘Vakantiegeld: tips om het verstandig te gebruiken’ vind je vijf tips om slim met je vakantiegeld om te gaan. Of je nu een lening wilt afbetalen, een wasmachine wilt aanschaffen of wilt sparen voor een nieuwe auto, het geld kun je goed apart op een spaarrekening zetten.

Vakantiegeld wegzetten
Vaak bieden banken spaaracties aan met leuke extraatjes om klanten te lokken. Zo maakten spaarders vorig jaar kans op een iPad als ze 500 euro spaarden. Dit jaar lijken de banken wat terughoudender met het weggeven van cadeaus. De reden hiervoor is dat banken goedkoop geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij hebben het vakantiegeld dus niet zo dringend nodig.

Vakantiegeld sparen met gebruik van spaaracties?
De meest in het oog springende spaaractie is die van ABN Amro. Wie daar 1000 euro stort maakt kans om dit bedrag te verdubbelen. Dit gebeurt via een loting. Bij andere banken ligt de lat wat lager. Wie 500 euro inlegt bij ING ontvangt een Oranje badhanddoek. Bij Rabobank kun je een arrangement naar de Efteling winnen. Terwijl SNS en ASN het anders aanpakken. Wie zijn vakantiegeld spaart bij een van deze banken steunt het goede doel.

Een spaaractie klinkt aantrekkelijk voor de korte termijn, maar is op de lange termijn lnag niet altijd het meest gunstig. Daarom is het verstandig om, nadat je bepaald hebt wat je met je vakantiegeld wilt doen, te berekenen waar jij de beste rente voor je spaargeld kunt krijgen. Met de Spaarmatcher op eyeOpen.nl vind je spaarrekening met de hoogste rente. Je kunt ook spaarrentes vergelijken of zelf uitrekenen hoeveel je verdient door over te stappen naar een spaarrekening met een hogere rente.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lees ook