Een huis kopen is duur: waarschijnlijk de grootste uitgave in je leven. De kosten van een woning eindigen niet bij de hypotheek. Wie een huis koopt krijgt te maken met bijkomende aankoopkosten, financieringskosten en extra kosten voor het huis zelf. Ook als je eenmaal in het huis woont zijn er lasten waar je als woningeigenaar voor moet opdraaien. Het is belangrijk om aan deze bijkomende kosten te denken wanneer je een hypotheek afsluit. Je moet immers wel de maandlasten kunnen opbrengen en daarnaast nog een beetje leuk kunnen leven. Met welke extra kosten moet je rekening houden bij een huis kopen?

Huis kopen: aankoopkosten nieuwbouwhuis

Het hangt ervan af of je een bestaande woning of een nieuwbouwhuis koopt, maar je moet al snel rekening houden met bijkomende aankoopkosten van 6 tot 8% van de aankoopsom. Over het algemeen zijn de bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis wat lager. Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam waardoor je geen overdrachtsbelasting betaalt. De notariskosten voor de eigendomsakte zijn meestal al bij de prijs inbegrepen. Soms moet je wel opdraaien voor bouwrente. Dit is de rente die de aannemer in rekening brengt als het huis nog niet opgeleverd is. Als je een opleveringskeuring laat doen, brengt dit ook extra kosten met zich mee. Verder zijn er de kosten van de bankgarantie.

huis kopen

Aankoopkosten bestaande bouw

Bij bestaande bouw krijg je te maken met de kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting van 2% van de aankoopsom. Verder betaal je notariskosten voor de eigendomsakte. Wanneer je een makelaar hebt ingehuurd betaal je hem of haar makelaarscourtage. Andere aankoopkosten bij bestaande bouw zijn de taxatiekosten, de eventuele bouwkundige keuring, de bankgarantie en de eventuele overname van roerende goederen als vloerbedekking en gordijnen.

Financieringskosten huis kopen

Voor het afsluiten van een hypotheek moet je bijkomende kosten betalen. Sommige van deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar, waaronder de afsluitprovisie (van ongeveer 1% van de hypotheeksom) en de aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie. Andere bijkomende financieringskosten zijn de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de taxatiekosten voor de financiering. Mocht je daarnaast een offerte willen verlengen, dan betaal je hiervoor bereidstellingsprovisie. Moet je tijdelijk dubbele woonlasten financieren? Dan komen hier ook de kosten en rente van een overbruggingskrediet bij.

Bijkomende kosten voor het huis zelf

Als de hypotheek eenmaal rond is en het huis op jouw naam staat, dan ben je er nog niet. Afhankelijk van de staat van de woning moet je rekening houden met verbouwingskosten en kosten voor achterstallig onderhoud. Als je een klushuis koopt, kunnen de verbouwingskosten flink oplopen. Zelf als de woning in goede staat is zul je veelal een paar muren willen schilderen of behangen. Natuurlijk komen er ook extra kosten bij voor de inrichting van het huis en eventueel de tuin. Denk ook aan de kosten van energie- en telecomaansluitingen. Soms kun je verbouwingskosten meenemen in je hypotheek, voor andere zaken kun je een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een WOZ-krediet afsluiten.

Verzekeringen voor huiseigenaren

Als huiseigenaar ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering vergoedt schade aan het huis in het geval van bijvoorbeeld brand of storm. Voor de inboedel moet je een aparte verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. In veel gevallen moet de huiseigenaar ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Houd rekening met heffingen en belastingen

Huiseigenaren zijn verplicht om één keer per jaar onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente te betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de onroerendezaakwaarde van je woning de gemeente waar je huis staat. Andere heffingen en belastingen voor huiseigenaren zijn: rioolheffing, afvalheffing, waterschapsbelasting en eigenwoningforfait.

Erfpacht

Als je zelf niet de eigenaar bent van de grond waarop je koophuis staat, dan betaal je erfpacht voor het gebruik ervan. Hoeveel erfpacht je moet betalen wordt voor langere periodes vastgelegd. Wanneer de erfpacht van jouw woning wordt herzien, kun je echter te maken krijgen met flinke prijsstijgingen. In veel gevallen is erfpacht aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ook kun je de erfpacht soms voor een lange periode afkopen en de kosten hiervan meenemen in je hypotheek.

Onderhoud koophuis

Als eigenaar van een koophuis draai je vanzelfsprekend op voor het onderhoud ervan. Woon je in een appartement? Dan worden onderhoudswerkzaamheden in samenspraak met de medebewoners van het complex geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je betaalt de VvE een periodieke bijdrage voor de onderhoudskosten.

Huis kopen? Maak een afspraak met de hypotheekadviseur

Wil jij een huis kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de bijkomende kosten. Deze extra kosten hebben invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Met Online Hypotheekadvies bereken je gratis hoeveel je kunt lenen, wat je maandlasten worden en welke hypotheek bij jouw situatie past.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Huis kopen: wat zijn de bijkomende kosten?, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Lees ook